Søpapegøjer

Søpapegøjer/lunder på Mykines - foto: Lars Viberg - FÆRØERNEREJSER

Søpapegøjer på Færøerne

Den atlantiske søpapegøje – eller det nok mere korrekte navn lunde – finder man i et stort antal på Færøerne. Efter nogle år med nedgang i antallet er det igen højt, så man kan nyde det smukke syn af de charmerende og tillidsfulde søpapegøjer på Færøerne. Men der er dog stadig udfordring med at få denne skønne fugl tilbage i det meget store antal, man havde for år tilbage og visse steder er kolonier helt forsvundet.

Søpapegøjer på Færøerne (lunder) kan ses fra begyndelsen af april og frem til september. Ønsker man at opleve dem, er det bedst fra maj til midt august. Resten af året lever de til havs.

Hvor kan man se dem?

Søpapegøjerne/lunderne lever i kolonier. Det absolut bedste sted at opleve dem er på øen Mykines, hvor man kan se dem i meget stort antal. Der er også andre mindre kolonier langs kysten på Færøerne og der menes at være op til en million søpapegøjer på Færøerne i sæsonen.

Søpapegøjer kan blive temmelig gamle. De lever i 20-25 år. Fuglene er meget sociale, og det menes at de danner par for livet. En voksen lunde er ca. 32 cm lang og har et vingefang på 52-53 cm. Den vejer ca. 380 gram.

Forældrene deler pligterne

Søpapegøjer på Færøerne med mad til ungerneNår det gælder opdragelse af ungerne, er der ligestilling. Lunden lægger æg fra slutningen af maj til begyndelsen af juni. Der bliver lagt ét æg i en lille hule – dette vejer omkring 60 gram og svarer ca. til et hønseæg. Ungerne fodres med fisk, og søpapegøjen kan holde et meget stort antal fisk i sit farverige næb. Den skal således ikke sluge fiskene inden fodring, som vi ser hos mange andre fuglearter. Det sparer fuglen for at vende tilbage til ungerne med hver fisk den fanger. Efter ca. 45 dage (efter udklækning) forlader ungerne reden. De søger herfra mod havet. Her bruger de månen som navigation. De bliver kønsmodne, når de er 4-5 år gamle.

Ned til 60 meter!

Søpapegøjen er en dygtig svømmer. Den kan dykke til dybder på op til 60 meter. Med dens 400 vingeslag pr. minut er den også en dygtig flyver. Her kan den nå en hastighed på op til 90 km/t. Den lever hovedsageligt af fisk (tobis, lodde og yngel af forskellige arter), blæksprutter og krebsdyr. Søpapegøjernes fjende nr. 1 er Svartbagen (en stor måge-art). Svartbagen er i stand til at sluge en lunde i én enkelt mundfuld. Lunden har også andre havfugle som dens naturlige fjender.

ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER - rejser til Island og Færøerne

Søpapegøjer er hos nogle en yndet spise. Vi har ikke smagt den – og kommer heller ikke til det. Da slet ikke fordi denne lille smukke og seje fugl har inspireret os til vores logo, som vi selv har designet.

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos FÆRØERNEREJSER  Pia Jørgensen - medarbejder hos FÆRØERNEREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia, der tager telefonen, når du ringer. På kontoret er også Lars, der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
FÆRØERNEREJSER er en del af ISLANDSREJSER - et helt igennem dansk og danskejet rejsebureau
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Færøerne og Island. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk 

 

 

Kontakt os hvis du har spørgsmål

Mette Viberg - medejer af ISLANDSREJSER og FÆRØERNEREJSER Lotte Fisker - rejsekonsulent hos FÆRØERNEREJSER
Det er oftest Mette, Lotte eller Pia der tager telefonen når du ringer. På kontoret er også Lars der står for hjemmeside, årsmagasin, fotos mv.
FÆRØERNEREJSER er en del af ISLANDSREJSER er et helt igennem dansk- og danskejet rejsebureau,
med kontor lidt nord for Aarhus – drevet med stor kærlighed og kendskab til Færøerne og Island. Læs mere om os HER.

52 40 40 77 | mail@islandsrejser.dk